Waterzooi Amuses & Délices
INGREDIËNTEN
400 gr aardappelen
2 wortelen, in julienne
3 stengels selder, in julienne
1 prei, in julienne
2 eidooiers
1½ l groentebouillon
400 ml room
2 el boter
1 bosje peterselie, fijngehakt
peper en zout
Voor de kippenbouillon:
1 hoevekip
4 stengels selder
2 dikke wortelen
1 preistengel
2 uien
3 teentjes look
4 takjes tijm
4 blaadjes laurier
2 takjes rozemarijn
15 bolletjes zwarte peper
2 kruidnagels
BEREIDING
Verse kippenbouillon
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
Spoel alle groenten, snij ze grof en doe ze in de grote pot met water.
Voeg de verse kruiden, wat zout en de specerijen toe.
Tip: De bolletjes peper kneus je bij voorkeur in de vijzel.
Laat de bouillon kort sudderen en leg er vervolgens de kip in.
Het is belangrijk dat de kip in warme bouillon wordt ondergedompeld.
Laat de kippenbouillon een uurtje koken.
Gebruik een schuimspaan om tussendoor het vet en onzuiverheden weg te scheppen.
Schep de gare kip uit de pot en laat ze afkoelen.
Ontvel en ontbeen de stukken de kip.
Smelt de boter in een grote stoofpot.
Snij de wortelen en stengels prei en selder in julienne. Schil de aardappelen en snij deze in grote stukken
Stoof de groenten en aardappelen aan in boter. Voeg na 5 minuten de stukken kip toe.
Zeef de groentebouillon en schenk mee in de stoofpot. Schenk er 2/3 van de room bij en roer goed om. Laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuur. Kruid bij met peper en zout.
Meng de eidooiers met de rest van de room en klop los.
Haal de stoofpot van het vuur en roer het eidooiermengsel onder de waterzooi.
SERVEERTIP
Verdeel de waterzooi met kip over de borden. Werk af met de peterselie.