Staycation - Spanje
Tortilla española
De wereldberoemde tortilla de patatas uit de Spaanse keuken wordt overal in het land gegeten en kan worden aangepast aan ieders smaak. Het is het perfecte voorbeeld van de eenvoud en verfijndheid van de Spaanse keuken.
Het bestaat eenvoudigweg uit het braden van aardappelen, het mengen met geklutst ei en het samen koken tot het ei begint te koken. De uiteindelijke textuur mag zeer smeuïg zijn. De aardappelomelet is de meest voorkomende, maar je kan het ook maken met gebakken ui, chorizo, courgette en andere ingrediënten. Maar er gaat niets boven de Spaanse manchego kaas.
Ingrediënten
2 aardappelen
2 rode uien
1 teentje look
1 rode paprika
1 groene paprika
6 eieren
2 artisjokbodems
10 plakjes chorizo
10 plakjes gerookt varkensvlees
1 el. zwarte olijven
1 el. groene olijven
1 stuk manchego
olijfolie
peper en zout
Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van een halve centimeter dikte. Spoel ze daarna kort af en dep ze droog. Zo verwijder je het laagje zetmeel en kunnen de aardappelen de olijfolie goed opnemen.
Bak ze in den pan in een flinke scheut olijfolie. Snij ondertussen de rode uien in ringen en het teentje look in schijfjes.
Neem een vuurvaste schotel en gebruik een stuk bakpapier. Giet hierin de aardappelschijfjes en leg de uitringen en look erboven.
Snij de paprika’s en chorizo in reepjes, voeg toe en zet de pan 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C.
Kluts ondertussen de eieren, kruid met peper en zout. Haal de pan uit de oven en overgiet de groenten met het eiermengsel. Plaats de schotel vervolgens terug enkele minuten in de oven.
Snij de artisjokbodems in reepjes. Hak de zwarte en de groene olijven fijn. Verwijder de korst van de manchego en snij in fijne plakjes.
Omdat de tortilla in de oven is gebakken, hoef je de schotel niet om te draaien. Zo vermijd je een hoop geknoei.
Serveertip
Beleg de tortilla met de manchego, artisjokharten en olijven. Serveer onmiddellijk.