Winters stoofpotje van everzwijn met gerookt spek en Parijse champignons

INGREDIËNTEN

  • 1,2 kg stoofvlees van everzwijn
  • 4 sneetjes gerookt spek (minimum 0,5 cm)
  • 250 g Parijse champignons
  • 3 dikke uien
  • 1 fles rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels vijgenconfituur
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 30 gr chocolade
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 10 zwarte peperbolletjes
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • kokosolie

BEREIDING

  • Pel de uien, halveer ze en snij ze in grove snippers (ongeveer een centimeter breed).
  • Verhit een grote stoofpot op een matig vuur en verhit de kokosolie.
  • Stoof de snippers ui. Laat de uien rustig bakken, zodat ze kleur krijgen en karamelliseren. 
  • Snij het zwoerd van de lapjes gerookt spek en verwijder eventuele stukjes kraakbeen. Snij het spek in reepjes van zo’n halve centimeter breed.
  • Verhit een braadpan en bak daarin de stukjes spek goudbruin en een beetje krokant. 
  • Maak de champignons schoon en snij elke champignon in kwartjes. Bak de champignons mee met de reepjes spek.
  • Na enkele minuten voeg je de paddenstoelen en de spekjes toe aan de uien. Zet het vuur lager.
  • Gebruik de braadpan van het spek een tweede keer. Bak in kokosolie de stukken everzwijn tot ze een mooi korstje krijgen. Bak niet teveel vlees in één keer en roer niet voortdurend in de pan. Het vlees hoeft ook helemaal niet gaar te zijn.
  • Verzamel intussen enkele takjes tijm en wat laurierblad. Bind de kruiden samen met wat keukentouw, en doe de kruidentuil in de pot met ui, spek en paddenstoelen.
  • Stort de blokjes gekleurd vlees in de grote stoofpot.
  • Giet de rode wijn in de pan waarin je het vlees hebt aangekleurd. Terwijl de alcohol verdampt roer je alle smakelijke aanbaksels los.
  • Giet de warme wijn in de stoofpot met vlees en bepoeder de stoofschotel met wat bloem en roer.
  • Verwarm de oven voor op 140°C.
  • Doe de kruidnagel, jeneverbessen en zwarte peperbollen in de vijzel en kneus ze met de stamper. Voeg samen met de kaneelstok toe aan de bereiding.
  • Snij de sneetjes peperkoek in blokjes en laat ze meestoven, samen met de chocolade. Voeg tenslotte nog de vijgenconfituur en de scherpe mosterd toe.
  • Plaats het deksel op de (ovenvaste) pot en zet deze in de voorverwarmde oven van 140°C. 
  • Nu moet het vlees botermals worden, wat de nodige tijd vraagt. Reken zo’n 2 uur gaartijd (of langer) om het beste resultaat te verkrijgen.

SERVEERTIP

Serveer met kroketjes en wintergroentjes. Een feestmenu op tafel!