Risotto met Sint-Jacobsvruchten, scampi en munt

INGREDIËNTEN

risotto scampi sintjacobsvruchten_A&D.jpg
  • 6 sint-jakobsnootjes (3 stuks p.p.)
  • 14 scampi's (7 stuks p.p.)
  • 100 g chorizo (stuk)
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • 1 el curry
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 200 g erwten (diepvries)
  • 6 deciliters groentebouillon
  • 200 g risottorijst
  • verse munt
  • 1 scheutje olijfolie
  • een paar klontjes boter
  • peper & zout

BEREIDING

  • Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
  • Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
  • Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
  • Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
  • Plet de look tot pulp. Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
  • Snij het stukje chorizo in kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
  • Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
  • Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo.
    Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
  • Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
  • Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal.
  • Marineer de scampi’s en Sint-Jacobsnootjes in olijfolie, met curry- en paprikapoeder, peper en zout en bak ze aan in de pan.

SERVEERTIP

Spoel de blaadjes verse munt en en snipper ze fijn. Meng de munt onder de risotto.
Serveer een lepel verse risotto in een diep bord en leg er de sint-jakobsnootjes en scampi’s rond, met enkele schilfers parmezaanse kaas.