Staycation - Spanje

Paella deLuxe Amuses & Délices

Paella is één van de bekendste gerechten uit het Spanje en komt oorspronkelijk uit Valencia. De ingrediënten werden bereid in een platte metalen pan. Het woord paella komt van een ondiepe pan met twee handvatten, de paellera genaamd, waarin de paella vaak wordt bereid.

Paella bevat verschillende combinaties van groenten en vis of vlees. Over het algemeen wordt dit gerecht gekruid met saffraan. Het vlees, de vis en groenten die gebruikt worden zijn afhankelijk van de regio. Voor deze Amuses & Délicesversie kies ik voor kip, chorizo, scampi, grote gamba’s, mosselen, venusschelpen en inktvis)

paella-deluXe_A&D2.jpg

Ingrediënten

  • 250 gr. kippenfilets

  • 750 gr. kippenboutjes

  • 1 bussel platte peterselie

  • 200 gr. diepvrieserwten

  • 2 dl. witte wijn

  • 500 g Risottorijst

  • 1 gr. saffraanpoeder

  • 1 tl. gerookte paprikapoeder

  • 8 gamba’s (16/20 of groter)

  • 4 krabbepoten

  • 400 gr. scampi’s

  • 250 gr. inktvisringen

  • 250 gr. venusschelpen

  • 500 gr. mosselen

  • 150 gr. chorizo

  • 3 rode paprika's

  • 2 teentjes look

  • 2 grote uien

  • 1,5 l kippenbouillon

  • olijfolie

Bereiding

  • Snij de kippenfilets in kleine blokjes en strooi er een flinke snuif kippenkruiden over.

  • Verhit een hele grote pan op een stevig vuur. Schenk er een flinke lik olijfolie in en bak de kippenblokjes. Voeg de kippenboutjes hieraan toe.

  • Snij de chorizo in kubusjes. Doe de blokjes chorizo in de pan en bak ze in een paar minuten goudbruin. Zet de kippenblokjes en chorizo opzij.

  • Bak kort de scampi’s en inktvis aan en zet even opzij.

  • Versnipper de look en de uien en bestrooi met de gerookte paprikapoeder en saffraanpoeder. Stoof dit aan in de pan van de scampi’s.

  • Snij de rode paprika’s in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de pan met ui en look. Meng alles terug samen: de kippenboutjes, de stukjes chorizo, de ui en de paprika.

  • Strooi de paellarijst in dezelfde pan en roer. Stoof de rijst gedurende een paar minuten. Nu is de rijst klaar om vocht op te slorpen.

  • Giet de witte wijn in de pan en roer. Met een spatel kan je alle smakelijke aanbaksels losroeren.Kort nadien giet je het grootste deel van de bouillon in de pan. Laat de rijst ongeveer 30 minuten sudderen.

  • Roer regelmatig even met een (houten) spatel.

  • Strooi de erwtjes in de pan en leg er ook de mosselen, venusschelpen, gamba’s, inktvis, krabbepoten en scampi’s bij.

  • Snipper een flinke hoeveelheid platte peterselie en strooi het kruid over de Spaanse schotel.

Serveertip

Serveren en genieten, met vrienden en familie!