Macaroni met kaas en hesp

INGREDIËNTEN

  • 450 g macaroni
  • 300 g gekookte ham
  • 400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 6 dl melk
  • 2 dl room
  • 1 teentje look
  • citroensap
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

BEREIDING

  • Breng een ruime pot met water aan de kook en kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.
  • De basis van de saus is een roux. Smelt de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
  • Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pot. Zet het vuur wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde romige bechamelsaus.
  • Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de andere helft van de kaas opzij voor het gratineren van de schotel.)
  • Proef en kruid de kaassaus met nootmuskaat, geperste look, peper van de molen en wat zout.
  • Werk de saus af met een klein scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.
  • Giet de pasta af en meng de kaassaus eronder. Voeg ook blokjes ham. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.
  • Strooi de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven.

SERVEERTIP

Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel.