Lekkere pakjes van groene kool
INGREDIËNTEN
- 400 gr filet américain nature (je kan ook gehakt gebruiken)
- 1 groene kool
- 1 ui
- 1 teentje look
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 flesje bier (bij voorkeur blonde tripel)
- 1 dl kippenbouillon
- 1 el. Maïzena
- 1 scheutje room
- 1 tl. cayennepeper
- zout
- peper
- Oxo
- bicarbonaat
- nootmuskaat
BEREIDING
- Voeg de gehakte kruiden, gesnipperde ui en look toe aan de americain, samen met de Oxo, de verse rozemarijn en tijm. Meng alles een eerste keer.
- Voeg het ei toe aan het vleesmengsel, meng opnieuw en voeg 2 lepels paneermeel toe.
- Kruid het gehakt met een snuifje zout en voldoende peper van de molen en een koffielepel cayennepeper.
- Zet het vlees even opzij.
- Verwijder de (grote) buitenste bladeren van de groene kool. Die gebruiken we niet.
- Pluk nu de rest van de bladeren van de kool. Reken één koolblad per rolletje vlees.
- Was de koolbladeren indien nodig onder stromend koud water.
- Breng een ruime pot water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe om te zorgen dat de bladeren mooi groen blijven.
- Blancheer de bladeren kort (ca. 1,5 à 2 minuutjes)
- Giet daarna meteen het water af en spoel de bladeren onder koud stromend water. Zorg ervoor dat de koolbladeren goed afgekoeld zijn.
- Neem een blad en snij het dikste deel van de bladnerf af.
- Leg op het koolblad een portie gehakt en rol het vleesmengsel in de kool.
- Verhit de kokosolie in een ruime stoofpot of een grote pan met deksel. Stoof hierin de rolletjes gaar op een matig vuur. Zet het vuur zachter na twee minuten.
- Leg de rolletjes in de pan met de ‘naad’ van het blad naar onder. Zo bakken ze stevig vast. Je kan ze ook vastprikken met een tandenstoker.
- Rasp wat nootmuskaat over de koolrolletjes, peper beetje bij, en schenk er nu het bier en de kippenbouillon over tot de koolrolletjes half onder het vocht staan.
- Plaats het deksel op de pot of pan en laat alles een kwartiertje sudderen.
- Giet de saus over in een aparte sauspan en breng aan de koken, samen met de Maïzena. Voeg nog wat peper bij en laat mooi verder inkoken.
- Voeg op het einde een scheutje room toe.
SERVEERTIP
Serveer met gekookte aardappelen of puree-patatjes.