Lekkere pakjes van groene kool

INGREDIËNTEN

  • 400 gr filet américain nature (je kan ook gehakt gebruiken)
  • 1 groene kool
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 flesje bier (bij voorkeur blonde tripel)
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 el. Maïzena
  • 1 scheutje room
  • 1 tl. cayennepeper
  • zout
  • peper
  • Oxo
  • bicarbonaat
  • nootmuskaat

BEREIDING

  • Voeg de gehakte kruiden,  gesnipperde ui en look toe aan de americain, samen met de Oxo, de verse rozemarijn en tijm. Meng alles een eerste keer.
  • Voeg het ei toe aan het vleesmengsel, meng opnieuw en voeg 2 lepels paneermeel toe.
  • Kruid het gehakt met een snuifje zout en voldoende peper van de molen en een koffielepel cayennepeper.
  • Zet het vlees even opzij.

  • Verwijder de (grote) buitenste bladeren van de groene kool. Die gebruiken we niet.
  • Pluk nu de rest van de bladeren van de kool. Reken één koolblad per rolletje vlees.
  • Was de koolbladeren indien nodig onder stromend koud water.
  • Breng een ruime pot water aan de kook en voeg er wat zout en een snuifje bicarbonaat aan toe om te zorgen dat de bladeren mooi groen blijven.
  • Blancheer de bladeren kort (ca. 1,5 à 2 minuutjes)
  • Giet daarna meteen het water af en spoel de bladeren onder koud stromend water. Zorg ervoor dat de koolbladeren goed afgekoeld zijn.

  • Neem een blad en snij het dikste deel van de bladnerf af.
  • Leg op het koolblad een portie gehakt en rol het vleesmengsel in de kool.
  • Verhit de kokosolie in een ruime stoofpot of een grote pan met deksel. Stoof hierin de rolletjes gaar op een matig vuur. Zet het vuur zachter na twee minuten.
  • Leg de rolletjes in de pan met de ‘naad’ van het blad naar onder. Zo bakken ze stevig vast. Je kan ze ook vastprikken met een tandenstoker.
  • Rasp wat nootmuskaat over de koolrolletjes, peper beetje bij, en schenk er nu het bier en de kippenbouillon over tot de koolrolletjes half onder het vocht staan.
  • Plaats het deksel op de pot of pan en laat alles een kwartiertje sudderen.

  • Giet de saus over in een aparte sauspan en breng aan de koken, samen met de Maïzena. Voeg nog wat peper bij en laat mooi verder inkoken.
  • Voeg op het einde een scheutje room toe.

SERVEERTIP

Serveer met gekookte aardappelen of puree-patatjes.