Lasagne délice 'à la mama'

INGREDIËNTEN

Lasagne délice_A&D.jpg
  • lasagnevellen
  • 500 g gemengd gehakt
  • 2 wortelen
  • 2 paprika’s
  • 1 courgette
  • 250 g boschampignons
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • verse basilicum
  • 1 dl rode wijn
  • een bouillonblokje
  • 1el oxo
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 4 dl melk
  • muskaatnoot
  • 400 g gemalen kaas
  • 15gr arrowroot (oplossen in water)
  • 30gr boter
  • 4dl melk

BEREIDING

  • Zet een ruime kookpot op een matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
  • Bak het gehakt in de hete olijfolie. Roer regelmatig om.
  • Pel de ui en snipper deze fijn. Plet de look tot pulp.
  • Voeg de ui en de look toe aan het gehakt en laat ze meestoven.
  • Schil de wortels en snij het topje en het kontje erafen snij in heel fijne stukjes.
  • Doe hetzelfde met de courgette en paprika (deze hoef je niet te schillen). Doe ze bij in de kookpot.
  • Maak de champignons schoon met een droog borsteltje. Snij ze in grove stukken. Doe ze ook in de kookpot.
  • Laat het gehakt en de groenten verder stoven, op een zacht vuur.
  • Snipper de blaadjes basilicum fijn en laat ze meestoven.
  • Voeg een blokje groentenboullon en ox toe bij het gehakt en de groenten. Roer alles goed om.
  • Schenk de rode wijn bij het gehakt met groenten en laat de wijn even uitkoken.
  • Voeg ten slotte de tomatenblokjes toe en laat de saus nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Proef en kruid de saus met wat zout en peper van de molen.
     
  • De basis van de kaassaus is een roux, maar de bloem werd vervangen door arrowroot.
  • Los het arrowroot-poeder op in een beetje water.
  • Smelt de boter in een kookpot en voeg de arrowroot toe.
  • Als de boter gebonden is, voeg je de melk toe in de pot.
  • Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Als je lang genoeg geroerd hebt, krijg je een gladde bechamelsaus.
  • Als je saus te dik wordt, voeg je wat extra melk toe.
  • Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. Kruid de saus naar smaak met peper, zout en verse muskaatnoot.
     
  • Giet een dun laagje kaassaus op de bodem van de ovenschotel.
  • Leg daarop een eerste laag van de droge lasagnevellen. Schik ze als dakpannen, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen. Zo vermijd je te dikke lagen pastadeeg.
  • Schep er de eerste laag tomatensaus met gehakt bovenop (een cm dik) en strijk ze egaal uit over het hele oppervlak van de schotel.
  • Schik hierboven op een tweede laag lasagnevellen. Vervolgens tomatensaus met gehakt, lasagnevellen, afwisselend. Bouw de lasagne verder op tot de ovenschaal net niet gevuld is. Zorg ervoor dat bovenaan een laagje van de tomatensaus ligt.
  • Schenk nu de rest van de kaassaus in de schotel en verdeel ze egaal over de hele oppervlakte van de schotel. Strooi de rest van de gemalen kaas er overheen.

SERVEERTIP

Als je deze lasagne op voorhand maakt, plaats de schaal afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.
Bak de lasagne gedurende 30 minuten in een oven van 180°.