Gefrituurde sushi met mozzarella en komkommer
INGREDIËNTEN
500 gr sushi-rijst
3 el rijstazijn
3 el Japanse rijstwijn (mirin)
1 el suiker
1 kl wasabi
4 norivellen
150 gr panko (Japanse broodkruim)
2 eieren
100 gr bloem
1 komkommer
1 bol buffelmozzarella
peper en zout
Voor de avocadodipsaus:
1 rijpe avocado
2 kl wasabi
1 limoen
1 ei
1 dl neutrale olie (bv. druivenpitolie)
zeezout en peper
BEREIDING
Breng water aan de kook en bereid de sushi rijst, zoals aangegeven op de verpakking.
Meng de rijstazijn en de rijstwijn. Spreid de rijst uit over een grote schaal en besprenkel met de rijst-azijnmengeling.
Snij de buitenkanten van de komkommer in dunne repen. Snij ook de buffelmozzarella in dunne repen.
Spreid 2 eetlepels rijst uit over drie vierde van elk norivel, schik er de komkommer en de buffelmozzarella op en kruid met peper en zout.
Strijk een weinig wasabi over de lengte van elk norivel, net boven de rijst.
Rol elk norivel stevig op en bestrijk de laatste cm met een weinig water om het vel te laten kleven.
Bestrijk heel lichtjes de volledige rol met een natgemaakte hand en laat de sushi opspannen. Snijd de uitstekende garnituur af met een scherp mes.
Werk eerst de dipsaus verder af.
Haal het vruchtvlees uit de avocado en mix de avocado met het limoensap, het ei en de wasabi. Voeg geleidelijk aan, al mixend, de neutrale olie toe tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de avocadosaus afgedekt in de koelkast.
Rol de sushirollen eerst in de bloem, daarna in de losgeklopte eieren en tot slot in de panko.
Fruit de sushirollen in hete frituurolie van 180 °C en laat ze uitlekken op keukenpapier.
SERVEERTIP
Snijd de gefruite sushi in porties en serveer met de avocado-wasabidip.