Lekker uit eigen streek: Gentse stoverij

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kg rundsstoofvlees
  • 2 grote uien
  • 2 flesjes bruin bier (Westmalle)
  • 2 eetlepels Candij-siroop
  • verse tijm
  • 1 kruidnagel
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 bruine boterhammen
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 1 scheutje balsamico-azijn
  • kokosolie
  • peper van de molen
  • Knorr-bouillon keteltje
  • Oxo
  • Chocolade

BEREIDING

  • Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
  • Verhit een ruime stoofpot met kokosolie en stoof hierin de uien, samen met de verse kruiden.
  • Voeg het rundsstoofvlees hieraan toe en laat deze garen.
  • Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper. Voeg de OXO toe, en het Knorr bouillonketeltje.
  • Besmeer het bruin brood met mosterd. Snij de boterhammen en de sneetjes peperkoek in blokjes.
  • Leg de boterhammen en peperkoek in de pot.
  • Giet voorzichtig het bier in de pot, zodat alles mooi onder staat.
  • Voeg de balsamino toe en de Candij-siroop.
  • Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur.
    Het deksel hoeft niet op de pot, zo kan de saus een beetje inkoken.
  • Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
  • Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, voeg je een reep chocolade toe en plaats je het deksel op de stoofpot.
  • Roer alles om. En kruid nog bij met peper, naar eigen smaak.

SERVEERTIP

Serveer de stoverij met tomaatjes, vers gebakken frietjes en zelfgemaakte mayonaise.