Lekker uit eigen streek: Gentse stoverij
INGREDIËNTEN
- 1,5 kg rundsstoofvlees
- 2 grote uien
- 2 flesjes bruin bier (Westmalle)
- 2 eetlepels Candij-siroop
- verse tijm
- 1 kruidnagel
- 2 blaadjes laurier
- 2 bruine boterhammen
- 2 sneetjes peperkoek
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 1 scheutje balsamico-azijn
- kokosolie
- peper van de molen
- Knorr-bouillon keteltje
- Oxo
- Chocolade
BEREIDING
- Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
- Verhit een ruime stoofpot met kokosolie en stoof hierin de uien, samen met de verse kruiden.
- Voeg het rundsstoofvlees hieraan toe en laat deze garen.
- Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper. Voeg de OXO toe, en het Knorr bouillonketeltje.
- Besmeer het bruin brood met mosterd. Snij de boterhammen en de sneetjes peperkoek in blokjes.
- Leg de boterhammen en peperkoek in de pot.
- Giet voorzichtig het bier in de pot, zodat alles mooi onder staat.
- Voeg de balsamino toe en de Candij-siroop.
- Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur.
Het deksel hoeft niet op de pot, zo kan de saus een beetje inkoken. - Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
- Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, voeg je een reep chocolade toe en plaats je het deksel op de stoofpot.
- Roer alles om. En kruid nog bij met peper, naar eigen smaak.
SERVEERTIP
Serveer de stoverij met tomaatjes, vers gebakken frietjes en zelfgemaakte mayonaise.