Feestelijke crème brûlée met champagne

INGREDIËNTEN

Creme brulee met champagne_A&D.jpg
  • 25 cl room
  • 15 cl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 10 cl Champagne
  • een mespunt geraspte citroenschil

BEREIDING

  • Giet de room en de melk in een kookpot.
  • Snij de vanillestokken overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen.
  • Voeg deze toe aan het mengsel van room en melk. Voeg ook de peulen toe aan het mengsel, want ze geven extra smaak.
  • Verwarm het mengsel op een matig vuur samen met de vanille stokken, zodat de vanille smaak kan afgeven.
    Roer regelmatig eens met de garde. Het mengsel hoeft niet te koken!
  • Neem twee mengschalen. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit.
  • Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe.
  • Voeg de citroenschil en de champagne toe aan de dooiers. 
  • Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel, champagne en suiker.
    Verwijder de peulen van de vanillestokken.
  • Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 90°C.
  • Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op de ovenschaal.
  • Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C.
  • Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
  • Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.

SERVEERTIP

Strooi een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van elk schaaltje met crème. Gebruik een zeefje om een egaal laagje te verkrijgen.
Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden!