Cheesecakemousse met gezouten karamel
INGREDIËNTEN
150 gr + 1 el kristalsuiker
60 ml water
450 ml room
250 gr roomkaas, op kamertemperatuur
2 tl zeezout
boter
BEREIDING
Doe 150 gr suiker in een schone pot met 60 ml water. Breng aan de kook terwijl je al roerend de suiker oplost. Laat enkele minuten koken zonder te roeren en wacht tot het suikerwater goud begint te kleuren.
Terwijl de suiker zachtjes karameliseert, verwarm je 200 ml room (maar laat die niet koken).
Haal het goudkleurige suikerwater van het vuur en voeg de hete room geleidelijk aan toe. Klop zachtjes. Het mengsel zal waarschijnlijk als een gek beginnen schuimen, maar blijf roeren tot je een gladde, rijke karamel krijgt. Laat 15 minuten afkoelen en roer er 1 theelepel zout en een klontje boter doorheen.
Klop 250 ml room stijf in een grote kom.
Meng in een andere kom 3/4de van de ondertussen afgekoelde karamel met de roomkaas.
Spatel er vervolgens voorzichtig de opgeklopte room onder.
Verdeel de mousse over verschillende glaasjes en laat ze minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
SERVEERTIP
Voor je de glaasjes gaat serveren, schep je een eetlepel van de karamel boven op elke cheesecakemousse. Werk af met een vleugje zeezout. Et voilà!