Brusselse wafels met speltbloem
INGREDIËNTEN
- 400 gr. speltbloem
- 6 dl. melk
- 2 dl. lauw water
- 20 gr. verse gist of 1 zakje Instant gist
- 2 pakjes vanillesuiker
- 2 eieren
- 150 gr. boter
- 6 gr. zout
- ½ tl. natriumbicarbonaat
BEREIDING
- Neem twee ruime mengschalen en scheid de eieren: de dooiers gaan in de kom voor het beslag, de eiwitten kloppen we later op.
- Klop de dooiers even los met een garde.
- Los de gist op in een beetje lauwe melk.
- Voeg de rest van de lauwe melk en gist toe aan de losgeklopte eierdooiers. Klop met de garde tot de gist opgelost is.
- Schenk het lauwe water bij het beslag.
- Zeef vervolgens de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft.
- Voeg de vanillesuiker en natriumbicarbonaat toe.
- Doe de afgewogen hoeveelheid boter in een pannetje. Laat ze smelten op een zacht vuur.
- Schenk de gesmolten boter bij het beslag en roer intussen met de garde.
- Klop de eiwitten tot een stevig schuim.
- Spatel het opgeklopte eiwit onder het beslag. Doe het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.
- Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel een laatste keer voorzichtig.
- Zet het wafelbeslag op een warm tochtvrij plekje en laat het 20 minuten rusten.
SERVEERTIP
In het beslag zit geen suiker, maar de zoete kracht ligt erbovenop. Kies voor klassieke zoete slagroom of een beetje bloemsuiker, maar deze wafel smaakt net zo goed met vers fruit of ijs erbij.
Verse wafels om bij weg te dromen!