Babi Pangang
INGREDIËNTEN
4 el ketchup
3 el sojasaus
4 el sweet chilisaus
1 tl vijfkruidenmengeling
40 gr tomatenpuree (concentraat)
40 gr verse gember
2 teentjes look
2 sjalotten
6 dl water
2 builtjes rijst
5 wortelen
¼ witte kolen
3 el kristalsuiker
3 blaadjes laurier
2 steranijs
3 dl witte wijnazijn
1 liter water
600 g varkensspiering
1 citroen
4 el Ketjap Manis
arachideolie
zout en peper
BEREIDING
Marineer het vlees vooraf: Pel de sjalot en de look. Schil de gember. Hak alles fijn in de blender, samen met een scheutje arachideolie, 4 el ketjap manis, 4 el sweet chilisaus, het sap van de citroen, de vijfkruidenmix en een snuifje zout. Snijd de varkensspiering in stukken, doe he in een zak, samen met de marinade.
Voorbereiding van de groenten: Breng het water aan de kook met de witte wijnazijn. Doe er de steranijs, laurier, suiker, peper en een snuif zout bij. Rasp de witte kool fijn op de mandoline. Schil de wortelen en rasp ze ook fijn. Giet de marinade over de groenten. Dek af met huishoudfolie en laat marineren.
Kook de rijst gaar.
Leg het gemarineerde vlees in een pan. Giet er het water bij en breng aan de kook.
Hou de marinade over.
Verhit een scheut arachideolie in een wok. En snij een sjalotje en teentje look fijn.
Bak het sjalotmengsel in de olie. Doe er de tomatenpuree bij en laat mee bakken.
Voeg er dan de marinade, 3 el sojasaus en 4 el ketchup aan toe. Laat alles even bakken.
Haal het gekookte vlees uit de pan. Giet ongeveer 3 dl van het kookvocht van het vlees bij de saus in de wok. Laat wat inkoken.
Maak de pan schoon en zet ze weer op het vuur. Verwarm er een flinke scheut arachideolie in. Bak het vlees aan beide kanten krokant in de olie.
SERVEERTIP
Schep de groenten uit de marinade en leg ze in een grote schaal of op een bord. Snijd het vlees in dunne repen en leg ze op de groenten. Lepel er de saus over. Serveer de rijst apart.