Staycation - Portugal

Arroz con almejas
Rijstschotel met venusschelpen

‘Arroz de Marisco‘, rijstschotel met zeevruchten is een traditioneel gerecht uit de Portugese keuken. Het doet denken aan Paella. Je gebruikt dezelfde type rijst, maar dan met meer vocht waardoor je een saus krijgt. 1 ding is zeker, het brengt het vakantiegevoel direct aan tafel.

Je kan dit bereiden op talloze manieren: met kip, scampi, verschillende schaaldieren, krab, kokkels. De combinatie van schaal- en schelpdieren die worden gebruikt, is afhankelijk van de regio, beschikbaarheid van de verse producten. Of kies gewoon wat je zelf het lekkerste vindt. Ik heb gekozen voor venusschelpen (Almejas).

Arroz-con-almejas_A&D.jpg

Ingrediënten

  • 250 gr. risotto rijst

  • 500 gr. venusschelpen

  • 100 gr gerookte ham

  • 7,5 dl. visbouillon

  • 2 dl. droge witte wijn

  • 1 grote ui

  • 1 groene paprika

  • 3 tenen knoflook

  • 2 tomaten

  • 1 el. tomatenpuree

  • 1 tl. zoete paprikapoeder

  • Piri-piri-saus

  • Blaadje laurier

  • Bosje koriander

  • Olijfolie

  • Peper en zout

Bereiding

  • Laat de schelpen een half uurtje weken in een bak met koud water.

  • Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui, een teentje knoflook en de tomatenpuree.

  • Voeg eerst de groene paprika in blokjes toe

  • Snij de tomaat in blokjes en voeg deze bij de paprika.

  • Kruid alles met de zoete paprikapoeder, fijngesneden koriander, een blaadje laurier en peper en zout.

  • Laat zo op een laag vuur 15 minuten stoven. Giet dan de wijn erbij, draai het vuur hoger en laat het vocht in een paar minuten verdampen.

  • Verhit nu in een grote pan olijfolie en leg daar de twee andere tenen knoflook, gepeld en gekneusd.

  • Haal ze er zodra ze bruin beginnen te worden eruit. Voeg nu de rijst aan de olie toe en roerbak deze gedurende 2 minuten. Schenk de bouillon erbij, samen met het mengsel van de ui en de paprika. Voeg daarbij de ham in fijne reepjes gesneden.

  • Laat op middelmatig vuur in 15 minuten lang koken totdat de rijst gaar is. Voeg de venusschelpen er halverwege aan toe en meng ze door de rijst.

  • Breng op smaak met piri-piri, peper en zout en verwijder het laurierblaadje.

Serveertip

Serveren kan met een vers stukje brood.