Hertenfilet met winterse groentjes
INGREDIËNTEN
- klontje boter
- 1 dl rode porto
- 1 dl rode wijn
- 3 el bloem
- 2 tl jeneverbessen
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 2 takjes rozemarijn
- 4 teentjes look
- 4 dikke uien
- 2 kg hertengebraad
- peper en zout
BEREIDING
- Kies een ovenvaste kookpot waarin het gebraad precies past. In een te grote pot zal het braadvet snel verbranden.
- Zet de pot op een matig vuur en smelt er een flinke klont boter in.
- Kruid het vlees langs de beide zijden met voldoende peper van de molen en wat zout.
- Leg het vlees in de bruisende boter tot het een korstje krijgt. Zet het vuur wat zachter om te vermijden dat de boter verbrandt.
- Laat zo'n 5 miuuutjes aan elke kant bakken.
- Pel tussendoor de uien en de look. Snij de uien n halve ringen en versnipper de look. Voeg deze bij het braadjus.
- Gooi ook een takje rozemarijn in de pot, voor extra aroma.
- Doe de zwarte peperbollen en de jeneverbessen in een vijzel. Kneus de bolletjes met de stamper en strooi de specerijen over het vlees en de uien.
- Zet het deksel op de pot en verhuis het gebraad naar de oven van 180°C. Laat het 10 minuten garen.
- Haal het gebraad uit de pot en wikkel het in een vel aluminiumfolie. Laat het vlees rusten.
- Hou de pot met uien en aanbaksels opzij.
- Zet de pot waarin het hertengebraad gaarde op een matig vuur.
- Schenk er de rode wijn in en de rode porto en breng de saus aan de kook.
- Laat de alcohol eruit pruttelen en zeef de saus. De uien, de rozemarijn en de brokjes peper en jeneverbes moeten eruit.
- Giet de gezeefde saus tot de laatste druppel in een pannetje. Proef en voeg een beetje zout toe. Verwarm de gezeefde saus op een zacht vuur.
- Neem een schaaltje en meng de malse boter met wat bloem.
- Voeg wat van het bloem-botermengsel (beurre manié) toe aan de pruttelende saus en roer met de garde. Ga door tot de wildsaus licht gebonden is.
- Afwerking: Laat het ca. 15 minuten garen in een voorverwarmde oven van 180°C.
- Snij het vlees in lapjes van een goeie halve centimeter dik. Gebruik een vlijmscherp mes.
SERVEERTIP
Serveer iedereen enkele schijfjes van het hertengebraad; serveer met de feestelijke wintergroentjes, een crème van pasinaak en appeltjes met veenbessen.